15 November 2011 - noord eiland, sightseeing, wandelen    Comments Off on Tongariro Alpine Crossing

Tongariro Alpine Crossing

Volgens mijn niet officiele planning zou ik een hotel in Taupo nemen en daar vroeg in de ochtend richting de Tongariro Alpine Crossing rijden. Maar op advies van een import Kiwi besloten een hotel bij de Crossing te boeken.

Geen slecht idee, Taupo is zeker 1,5 uur rijden van de crossing. Dit hotel heeft een dropoff en pickup dienst, heel handig als je om 6 uur al wilt beginnen met wandelen.

De Discovery Lodge ligt op nog geen kwartier rijden van de start, dus om 5u45 sta ik helemaal bepakt en bezakt klaar voor een van de mooiste hikes in Nieuw Zeeland. Buiten is het nog erg koud, de extra lagen kleding zijn hard nodig. Het busje zit helemaal vol en zal vandaag nog meer rondjes maken om mensen te droppen.

Het begin van de hike valt nog mee, over  houten bruggen gaat het maar langzaam omhoog. In de verte staat een klein houten huisje, de laatste toilet tot ver over de berg. Een pitstop hier lijkt me geen slecht idee. Dan begint het Alpine deel pas echt, gestaag gaat het omhoog, regelmatig even bijkomen, dit is geen simpel vier verdieping hoog trappen lopen. Maar het uitzicht wordt bij elke meter omhoog, ook steeds mooier. Langs de kraters van de vulkanen, gaat het nog hoger.

Aan de top is er helaas geen uitzicht, de wolken hangen te laag, het is er mooi wit en stil, de grootste klim zit erop. Voldaan dat me dat gelukt is, begin ik langzaam met de afdaling. Vooral het eerste stuk is gevaarlijk door het losse zand. Langzaam begint het zicht ook weer terug te komen, al is het nog erg koud.

Na bijna 6 uur wandelen ben ik bij de laatste hut op de route, het grootste deel zit erop. Zittend eet ik mijn laatste stukje lunch op en geniet van de zon die steeds meer aanweezig is. Nog een klein stukje naar beneden, wat rechtuit al ver lijkt, is door de vele bochten alleen maar langer.

Maar na 7 uur en ongeveer 12 minuten sta ik trots aan de finish. I did it!

Comments are closed.